Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Herfstige spruiten stampot
recipe image
Gemaakt door Erik van der Linden, vrijdag 11 oktober 2013

Stevige kost voor koude natte herfstdagen deze stampot spruiten, simpel te maken want weinig schilwerk, snel klaar, gezond en lekker... wat wil je nog meer?

En ... zelfs fel orthodox-spruiten-haters kunnen hier van genieten !

Wikpedia zegt:
Een stamppot is in Nederland en in Vlaanderen (waar het veelal stoemp wordt genoemd) een traditioneel gerecht dat wordt bereid uit diverse onderdelen, meestal uit aardappelen en groenten.
Algemene bereidingswijze:
De onderdelen van de stamppot worden al dan niet in één pan in ruim water met zout goed gaar gekookt. Daarna wordt het water afgegoten en worden alle onderdelen door elkaar gestampt met een stamper, en af en toe geroerd. Naar smaak wordt zout, peper en eventueel boter of ander vet toegevoegd. Direct daarna wordt het gerecht geserveerd. Daarbij kan nog los vlees gegeven worden. Favoriet bij sommigen is een kuiltje jus in de stamppot.

Maar in dit geval doen we niet aan het kuiltje jus !

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Koken
Moeilijkheidsgraad
Heel gemakkelijk
Gerecht
Stamppotten
Vlees
Bereidingstijd
15 - 45 minuten
Belangrijkste Ingrediënt
Aardappels
Appelmoes
Gehakt
Spruitjes
Hoeveel
4 - 5 personen
  • halve kilo spruiten
  • 700 gr stampot aardappels, of kilootje kruimig(dan zelf schillen)
  • 500 gr half om half gehakt
  • potje appelmoes
  • scheut melk
  • klontje roomboter
  • bieflapjes
  • bakboter

 

Werkwijze voor dit gerecht
  1. Neem een grote pan vul 'm halfvol met water
  2. aardappels en spruiten(hoeven niet schoongemaakt te worden) bij elkaar in de pan, snufje zout erbij (dan koken tot -net- gaar)
  3. Gehakt in koekepan bakken en rullen, als het gaar en bruin is kan het vuur uit
  4. 10 minuten nadat de spruiten/pieper-pan kookt kun je nog een andere koekepan gaan opwarmen
  5. klont bakboter er in en heet laten worden tot vet licht dampt
  6. bieflapjes er in, ondertussen kun je waarschijnlijk de spruiten  en aardappels al stampen
  7. bieflapjes keren en niet laten verbranden na het aanbraden, maar iets zachter zetten
  8. scheut melk bij het stampotje, gehakt erbij, klontje roomboter toevoegen en dan goed door elkaar roeren
  9. Bordjes opscheppen, een klets spruitenstampot, een schep appelmoes en een bieflapje er naast
  10. HERFST is best lekker.......

 

 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 115 gasten online

Sabina kookt !


Warning: Creating default object from empty value in /home/drummersw/domains/groeiendkookboek.nl/public_html/modules/mod_feed/helper.php on line 46
My love can be your food (Prince)
  • Verhuizen!
    Inpakken, uitzoeken, weggooien, meenemen… Ja, ook digitaal verhuizen is best een klus. Maar het is gelukt! Vanaf nu staat SabinaKookt op www.sabinakookt.nl....
  • Caesar Salad
    Wie heeft de Caesars salad ontdekt? Volgens Rosa Cardini, een Amerikaanse dame, was het haar vader Caesar, die in 1924 in zijn...
  • Pasta met verse tomaat
    Dit gerecht is doodsimpel, maar het werkt alleen met de allerlekkerste tomaten. Kom je ergens honingtomaten tegen, aarzel dan niet en gooi...
  • Carpaccio van Bartholomeus Klip
    Een druppeltje van dit, een reductie van dat en een schuimpje van zus-en-zo? Niet in de Kaapse keuken van Lesley en Louise...