Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Karnemelkse saus met spek
Gemaakt door Fred Nijman, maandag 07 september 2009
Dit is een heerlijk oud Achterhoeks gerecht.
Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Bakken
Koken
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Gerecht
Aardappels
Belangrijkste Ingrediënt
Aardappels
Porties
4 personen
4 speklappen met zwoerd,
1/2 kg vet gezouten spek(ongerookt),
Aardappels naar behoefte,
2 krop sla of verpakte gemende sla,
bieslook of evt. sla-uitjes,
2 uien(middel),
1 blik bruine bonen,
1 liter karnemelk,
maïzena,
grove mosterd
Werkwijze voor dit gerecht
We beginnen als eerste met de basissaus:
Doe 3/4 liter karnemelk en 1/4 liter koud water waarin 2 eetlepels maïzena zijn opgelost is in een pan en breng het rustig roerend aan de kook op een middelmatig vuur. Blijf rustig roeren anders gaat het schiften. Als het gekookt heeft en ingebonden is zet u de pan van het vuur en snijd u het vet spek in dobbelsteentjes en doe dit in een koekenpan zonder boter/olie.
Ook de speklappen kunt u na ze gekruid te hebben  bakken in een 2de koekenpan. Intussen kunt u de aardappels opzetten.
De uien grof snipperen en deze voegt u (rustig) bij het de licht bruin en knapperig gebakken spekblokjes.

Als de uien ook licht bruin gebakken zijn, schept u het spek en de uien in de saus doe er ook een klein beetje spekvet (1/2 kopje) bij.
Breng het geheel weer aan de kook en doe er een volle eetlepel bvk.grove mosterd bij door.U kunt er evt. ook nog een restje jus bij doen.

De saus haalt u van het vuur en zet u op tafel.
De gesneden bieslook doet u in een schaaltje op tafel.
De speklappen en aardappels zijn inmiddels klaar.
De sla maakt u heel iets aan op uw eigen manier.
Als tenslotte de bruine bonen ook opgewarmd zijn, zet u alles op tafel.

Doe aardappels bruine bonen en sla op uw bord en schep de saus over het geheel en vergeet de speklap niet.
Eet smakelijk!
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 33 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Snelle pizza van spelt

    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....

  • Walnoot-pistache-honing-rozencake

    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...

  • Pittige stoofschotel met aubergine

    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...

  • Zomerse chicken tikka

    De muziek van Jack Johnson, de temperatuur van Zuid-Frankrijk en zon tot een uur of negen ’s avonds: zomergevoel zit in zonnige...