Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Doe mee!

Nog niet geregistreerd? KLIK HIER
Daarna kan je hieronder inloggen en zelf recepten toevoegen.



Na inloggen kun je op -recept toevoegen- klikken.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Volkorenbrood recept
recipe image
Gemaakt door Mariska, dinsdag 06 maart 2012

Ik bak zelf ook wel brood met een broodmachine en prefab volkorenbroodmix van de supermarkt. Daar is niks mis mee.

Maar... als je leuk wil klussen in de keuken dan kan je ook zelf volkorenbrood bakken. Met gist, meel, granen en bloem. En natuurlijk behoeft dat noeste kneedarbeid met blote knuisten. Zo kom je ook nog aan de broodnodige lichaamsbeweging toe!
Volkorendeeg kneden

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Bakken
Oven
Moeilijkheidsgraad
Goed te doen
Gerecht
Warme voorgerechten
Bereidingstijd
langer dan 2 uur
Belangrijkste Ingrediënt
Brood
Meel of bloem
Hoeveel
NVT
  • 500 gram volkorenmeel
  • 4 el haverzemelen
  • 1,5 el lijnzaad
  • 300 ml water (lauwwarm)
  • 20 gram verse of 6 gram droge gist
  • zout naar smaak, klein theelepeltje is al meer dan voldoende
  • klontje boter

 

Werkwijze voor dit gerecht
  1. Begin met de gist, los dit op in een beetje lauwwarm water
  2. Maak vervolgens een bergje van het volkorenmeel en maak in het midden een kuiltje waarin je het zout en de gist voegt.
  3. Voeg steeds meer water toe terwijl de meel met het water wordt vermengd.
  4. Goed kneden tot een egale massa ontstaat en het niet meer kleeft. Maak het regelmatig plat zodat zich ontwikkelende gassen kunnen worden verwijderd.
  5. Leg het deeg in een met een natte doek afgedekte schaal zodat het kan rijzen; minimaal 1,5 uur. Plaats de schaal op een tochtvrije en warme plaats.
  6. Beboter de vorm of bakplaat.
  7. Voeg de haver en lijnzaad toe en kneed het deeg nog een paar minuten Doe het volkeren deeg daarna in de vorm of leg het deeg op de bakplaat. Je kan het deeg nu ook knippen.
  8. Laat het deeg afgedekt met een natte doek op een tochtvrije, warme plaats nog ca. 45 minuten rijzen.
  9. Bak het deeg in een oven; dat duurt ongeveer 45 minuten bij 200 °C of 30 minuten bij 240 °C.

 

 

 

Nog wat tips

Haal uit de vorm en laat het brood afkoelen.

Om er voor te zorgen dat de korst niet knetterhard wordt kun je het brood in 2 droge en schone theedoeken laten afkoelen.

 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 106 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Sardines uit de oven
    Het boek van Jamie Oliver heet 15 minuten. In een kwartiertje moet je de gerechten die erin staan, kunnen maken. Geef me...
  • Snelle pizza van spelt
    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....
  • Walnoot-pistache-honing-rozencake
    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...
  • Pittige stoofschotel met aubergine
    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...