Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Zelf pepernoten bakken
recipe image
Gemaakt door marcus, donderdag 28 november 2013

Heel gemakkelijk zelf te maken .... en strooien maar

Pepernoot vs kruidnoot

De grote Van Dale (2005) geeft bij pepernoot de volgende omschrijving: "dobbelsteentje van peperkoek of half bolletje van speculaas (gegeten in de tijd rond sinterklaas)".

 Kruidnoot is een synoniem van pepernoot. Zowel de bolletjes als de brokken kunnen volgens Van Dale dus met beide namen worden aangeduid. Bakkers houden meestal het volgende onderscheid aan: kruidnoten voor de speculaasbolletjes, en pepernoten voor de brokken van peperkoek. Een deel van de taalgebruikers houdt ook dit onderscheid aan, maar het lijkt erop dat de meeste mensen beide producten 'pepernoten' noemen en niet 'kruidnoten'.

 Het Woordenboek der Nederlandsche Taal omschreef de pepernoot in 1931 als volgt: "Een klein gebak van meel en honing, suiker of stroop, met peper en andere kruiderijen, de grootte van eene hazelnoot en de gedaante van dobbelsteentjes hebbende, doch van boven meestal bolrond."

 Tegenwoordig zit er niet altijd peper in pepernoten of kruidnoten. De meeste recepten gebruiken 'speculaaskruiden', maar die bestaan zowel met als zonder (witte) peper.

Pepernoten (die eigenlijk kruidnoten zijn)

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Moeilijkheidsgraad
Simpel
Hapjes
Koek & Snoep
Bereidingstijd
15 - 45 minuten
Belangrijkste Ingrediënt
Eieren
Honing
Meel of bloem
Hoeveel
veel

- 1 ei
- 250 gr vloeibare honing
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel gemalen anijszaad

Werkwijze voor dit gerecht

Doe de honing, het ei, de kruiden, het anijszaad en een snufje zout in een kom.
 Zeef het bakmeel, meng alles goed door elkaar.

 Laat het deeg 1 uur afgedekt in de koelkast rusten.
 Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht, en vorm van het deeg repen.
 Snijd de repen in dobbelstenen. Leg de dobbelstenen op de ingevette bakplaat en bak ze ong. 10-15 min. in de oven bruin en gaar.

 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 269 gasten online

Sabina kookt !